Koopkracht

Koopkracht is een bekende term voor de financiële verwachting voor groepen huishoudens. Het Nibud berekent koopkrachtplaatjes. Zo weet je met welke veranderingen in je portemonnee je rekening moet houden.

Pensioen

Om later goed rond te kunnen komen, is het slim om je op tijd in je pensioen te verdiepen. Hoeveel bouw je op en is dat straks voldoende? Welke keuzes kun je maken en wat past in jouw situatie?

Uit elkaar

Bij uit elkaar gaan moeten veel financiële zaken geregeld worden. Zeker als er kinderen zijn. Wat worden je nieuwe inkomsten en uitgaven? Hoe werkt het met alimentatie en co-ouderschap?

Werken

Veranderingen in je werksituatie kunnen grote gevolgen hebben. Misschien ga je meer verdienen. Maar je kunt ook werkloos of arbeidsongeschikt raken. Kun je dan aanspraak maken op uitkeringen, en hoe werkt dat?

Sparen

Regelmatig geld opzij zetten voorkomt geldproblemen. Met een buffer kun je onverwachte tegenvallers makkelijk opvangen. Maar je kunt ook sparen voor je pensioen, een studie of een vakantie.

Uitgaven

Hoe hou je grip op je uitgaven? Wat kost een auto? Hoeveel geven we gemiddeld uit aan boodschappen of energie? Met onze voorbeeldbedragen en rekentools krijg je inzicht in je eigen situatie.

Geldproblemen

Of je nu kleine betaalachterstanden hebt of grote schulden: het is belangrijk om in actie te komen. Soms kun je zelf een oplossing uitwerken, soms lukt dat niet en heb je daar hulp bij nodig.

Inkomensondersteuning

Voor mensen met lage inkomens bestaan er toeslagen en regelingen om je te helpen om rond te komen. Er zijn landelijke regelingen, maar ook lokale. Laat geen geld liggen, en ga na waar je recht op hebt!

Kinderen en jongeren

Jong geleerd is oud gedaan, en dat geldt ook voor omgaan met geld. Zakgeld is het begin, maar elke leeftijd vraagt om andere begeleiding. Zo hebben kinderen een kleinere kans op geldproblemen later.

Wonen

Een betaalbare woning vinden is niet altijd makkelijk. Welke hypotheek of huur past in je budget? En met welke woonlasten krijg je nog meer te maken? Op de langere termijn kan verduurzaming veel opleveren.