Samenvatting
Vaak zijn één of meer mantelzorgers betrokken bij de ondersteuning en zorgverlening. Mantelzorgers zijn naasten van een cliënt die op een actieve manier een bijdrage willen of moeten en kunnen leveren in de ondersteuning van de cliënt. SWZ ziet de mantelzorgers als samenwerkingspartner in de zorg. Met de veranderde wet -en regelgeving wordt een intensivering van deze samenwerking gevraagd. SWZ vindt het daarom ook belangrijk om de mantelzorgers te ondersteunen bij de zorg voor hun naaste.
Hieronder vindt u het aanbod dat SWZ biedt
aan ondersteuning van de mantelzorgers en informatie over familieparticipatie.
Mantelzorgondersteuners
SWZ biedt verschillende mogelijkheden aan mantelzorgondersteuning voor mantelzorgers van cliënten in de thuiszorg en in het verzorging– en verpleeghuis.
Thuiszorg
e zorg voor mensen met dementie en hun mantelzorgers in de thuissituatie. De hulp van de casemanager is bedoeld voor zelfstandig wonende ouderen bij wie een vorm van dementie is vastgesteld. De casemanager organiseert en regisseert alle noodzakelijke zaken die nodig zijn om de cliënt zolang mogelijk zelfstandig te laten wonen. De casemanager is goed op de hoogte van alle mogelijkheden tot ondersteuning die zowel binnen SWZ als door externe zorg- en dienstverleners worden geboden.
Wijkverpleegkundige;
De wijkverpleegkundige heeft als uitgangspunt: de afhankelijkheid van de professionele zorg zo gering mogelijk te maken zonder overbelasting van de mantelzorger te veroorzaken. Op deze manier kan het ‘gewone’ leven zo lang mogelijk doorgaan, voor allebei. De wijkverpleegkundige bepaalt in overleg met cliënt en mantelzorg wat er thuis voor zorg nodig is.
Zorgbemiddelaar;
De zorgbemiddelaar ondersteunt de cliënt en de mantelzorger bij de
vragen die ontstaan in de thuissituatie en kan de cliënt en de mantelzorger begeleiden naar een opname in een intramurale instelling, door bijvoorbeeld het aanvragen van een indicatie.
Thuiszorg en verzorgings- en verpleeghuis
Contactverzorgende(CV)/Persoonlijk begeleider(PB): De CV/PB begeleidt de mantelzorger door middel van geplande (zorgplanoverleg of multidisciplinair overleg) en ongeplande gesprekken. Hierin wordt de belasting van de zorg voor hun naaste besproken, eventuele problemen waar de mantelzorger tegenaan loopt en een mogelijk bijdrage die de mantelzorger kan leveren in de zorg aan zijn naaste. Op deze manier kan de CV/PB de mantelzorger helpen om tot een goede balans te komen in de zorg voor hun naaste.
Caren;
Caren is een veilig zorgnetwerk voor iedereen die zorg krijgt of zorg geeft. Met
Caren kun je afspraken maken en taken verdelen. Maar ook elkaar op de hoogte
houden en contact leggen met de zorgorganisatie.
Verzorging– en verpleeghuis
Familienet; Een digitaal communicatiemiddel tussen medewerkers van SWZ en
mantelzorgers, waarin berichten, foto’s, documenten en de agenda van de cliënt gedeeld wordt om zo de mantelzorger beter op de hoogte te houden en zo de communicatie te verbeteren.
Familieavond;
Een bijeenkomst voor mantelzorgers die minimaal eenmaal per jaar per team
gehouden wordt om de contacten tussen zorgverleners en de mantelzorgers te
optimaliseren en de mantelzorgers te ondersteunen bij hun zorg aan hun naaste.
Coach Psychogeriatrie; Een extra begeleidingsmogelijkheid voor de mantelzorger over
bijvoorbeeld het ziektebeeld van hun naaste en hoe daarmee om te gaan, door middel van individuele ondersteuning of ondersteuning in de vorm van een informatieavond.
Familieparticipatie;
Familieparticipatie is een samenspel tussen verzorging, de cliënt en
familieleden en leidt tot een betere kwaliteit van leven voor de cliënt. Het is mooi als
familieleden zelf een actieve bijdrage leveren aan het welbevinden van hun naaste en zelfs aan het welbevinden van andere cliënten. In de thuiszorg kan familieparticipatie bestaan uit het doen van boodschappen of de was. Intramuraal kunt u denken aan hulp bij het eten of hulp bij verschillende activiteiten op de afdeling.
Contact
Casemanager Dementie; 070-5123200
Wijkverpleegkundige per wijk: 070-5123200
Zorgbemiddeling; 070-5121381
Caren: Via de Contactverzorgende
Familienet: Via de Contactverzorgende
Coach Psychogeriatrie: 070-5123281