Samenvatting
Wat is kindermishandeling?
Kindermishandeling is elke vorm van mishandeling in een afhankelijkheidsrelatie die voor een kind bedreigend of gewelddadig is. Dus niet alleen lichamelijk geweld, maar ook emotionele mishandeling, het onthouden van essentiële hulp, medische zorg en onderwijs.
De gevolgen van kindermishandeling kunnen groot zijn. Kinderen die slachtoffer zijn van kindermishandeling kunnen bijvoorbeeld minder gaan presteren op school, zich isoleren van anderen of zelf overgaan tot geweld. In hun verdere leven hebben ze relatief vaak moeite met (intieme) relaties en de opvoeding van hun eigen kinderen.
Lichamelijke kindermishandeling
Hiervan is sprake als een volwassene geregeld een kind bijvoorbeeld slaat.
Emotionele of geestelijke kindermishandeling
Hiervan is sprake als een volwassene een kind geregeld uitscheldt, vernedert of het kind opzettelijk bang maakt.
Lichamelijke of emotionele/geestelijke verwaarlozing
Hiervan is sprake als een kind niet de zorg en verzorging krijgt die het nodig heeft. Denk bijvoorbeeld aan een kind wat geen eten krijgt of nergens kan slapen. Er is ook sprake van emotionele/geestelijke verwaarlozing als een kind getuige is van geweld tussen ouders of verzorgers.
Seksueel misbruik
Hieronder vallen alle seksuele aanrakingen die een volwassene een kind opdringt.
Dit kunt u doen bij kindermishandeling
- Sta open voor signalen van kindermishandeling. Als u het gevoel heeft dat er ‘iets’ aan de hand is, klopt dit vaak ook. U bent waarschijnlijk niet de eerste die iets ziet, maar misschien wel de eerste die wat doet.
- Leg contact met Veilig Thuis via 0800-2000. Zij kunnen advies geven als u uw zorgen maakt om een kind. Het is mogelijk om anoniem advies te vragen of een melding te doen. Op Veilig Thuis staat meer informatie over hoe u het beste kunt handelen bij het vermoeden van kindermishandeling.
- U kunt ook een melding of aangifte doen bij de politie. Dreigt er direct gevaar? Bel dan altijd 112. Bel in de andere gevallen met het landelijke politienummer 0900-8844. U kan uw zorgen ook delen met de wijkagent in uw buurt of langsgaan op het politiebureau.