Samenvatting
Wat verstaan we onder seksueel misbruik?
In het Wetboek van Strafrecht onder de titel “ misdrijven tegen de zeden” is opgenomen wat strafbare seksuele gedragingen zijn. Dit zijn onder andere seksuele handelingen die plaatsvinden onder dwang. De wet noemt dit verkrachting (art 242 Sr) als het gaat om binnendringen in het lichaam, of aanranding (art 246 Sr). Alle seksuele handelingen door een volwassene met een kind onder de 16 jaar, zijn strafbaar. Ook is het strafbaar om online een ontmoeting voor te stellen aan een kind met het oogmerk om seksuele handelingen te verrichten. Dit noemen we grooming (art 248e) of digitaal kinderlokken. Meer informatie en hulp: grooming of digitaal kinderlokken.
Het is ook strafbaar om seksuele handelingen te verrichten met iemand die zelf niet meer kan laten merken wat hij of zij wil. Bijvoorbeeld als iemand bewusteloos is door veel alcohol of drugs. Seksuele handelingen waarbij iemand een ander dwingt door een leeftijdsverschil of binnen een machtsverhouding zijn ook strafbaar. Bijvoorbeeld als een hulpverlener seks heeft met een cliënt.
Wanneer volgens de wet nog meer sprake is van seksueel misbruik kunt u lezen in het Wetboek van Strafrecht. Daarin leest u ook meer over verjaring van zedenmisdrijven.
Seksueel misbruik: wat nu?
Bel bij seksueel misbruik met 0900-8844 en vraag naar de zedenpolitie bij u in de buurt. U kunt ook naar een politiebureau gaan. U krijgt dan zo snel mogelijk een afspraak voor een informatief gesprek met speciaal opgeleide zedenrechercheurs. De politie behandelt elke melding van mogelijk seksueel misbruik serieus. Daarom maken we hiervoor een aparte afspraak. Is het zojuist gebeurd? Heeft u dringend medische zorg nodig? Of kent u de dader niet? Bel dan 112.
Wat gebeurt er als u vanwege seksueel misbruik naar de politie gaat?
Bij zedenrechercheurs vertelt u in het informatieve gesprek wat er is gebeurd. De politie zorgt dat u medische zorg krijgt als u dat wenst. Via het Centrum Seksueel Geweld werkt de politie samen met artsen en hulpverleners. U krijgt professionele hulp omdat dit de kans op medische en psychische problemen aanzienlijk verkleint. Als u toestemming geeft, kan een forensisch arts ook zoeken naar sporen van de dader op uw lichaam. Zo’n sporenonderzoek kan in de eerste zeven dagen na het misbruik worden uitgevoerd en biedt de politie meer kans een dader te vinden.
Wilt u (nog) niet naar de politie te gaan? Dan kunt u ook rechtstreeks bellen met het Centrum Seksueel Geweld (CSG) 0800 0188. In deze animatie vind u uitgebreide informatie over wat de politie voor u kan doen bij seksueel misbruik